Ekipage

 
 

Det där med lastning...

Ja, jag har tränat en mängd hästar i lasning och även fått dom att gå på transporten utan problem efteråt... Jag vill inte direkt säga att jag är grym på att få svårlastade hästar att gå på transporten, men jag kan ge er lite tips på hur jag tänker och mina tankar kring lastning och svåra hästar som inte vill gå på släpen... :) För jag kan dock säga att jag faktiskt har fått svårlastade hästar att gå på transporten som sedan innan vägrat att gå på en transport utan en strid.
En gång för några år sedan var det en horsemanshiptränare i stallet som vissa var med på (Inte jag) och hon fick inte ens in en av hästarna i släpet!! När jag lasttränade hästen en vecka senare så fick jag in henne på 20 minuter! Hihi!
 
Jag tänker i grova tag att, för det första... Varför tror ni era hästar mer än gäääärna ryggar ifrån släpet när ni ger tryck mot bringan och säger till dom att rygga? Jo, för ni säkerligen börjar rygga hästarna då dom vägrar gå in i släpet... Om era hästar vägrat ta ett steg framåt på rampen innan ni börjar rygga bakåt, såklart er häst mer än gärna ryggar då dom går FRÅN transporten! Ni ser det som att "Lyssna på mig, backa!" Men hästen ser det som att "Yes jag får gå ifrån släpet om jag krånglar!" Så om ni försöker lasta er häst och denna inte går på, gå INTE från transporten för att försöka ta en ny sats. Det är verkligen det vanligaste felet. Lyssnar inte hästen när ni ber den gå in i släpet och flytta hovarna framåt, ja då väljer ni att rygga hästen istället. Men då berömmer ni bara hästen när den inte vill gå på släpet genom att rygga den. Oavsett ryggning eller inte så har ni instruerat hästen att färdas FRÅN släpet. Allt handlar om att ge beröm och eftergift vid rätt tillfälle!

Förstår ni tanken? Gå alltså aldrig från släpet eller backa hästen om den inte vill gå in i transporten när du vill att den ska gå in. 
Om hästen går hela vägen in i släpet, och sedan helt plötsligt bestämmer sig för att backa ut då?
Ja, LÅT DEN GÖRA DET! Du har INGEN chans att stå emot om hästen väljer att backa ut självmant så det hela kommer bara sluta med en dragkamp. Hästen måste själv känna att den går in i släpet från sin egen vilja. Du kan aldrig tvinga hästen till någonting... Däremot om du nu vill prova att hålla kvar och hästen ändå backar, håll grimskaftet sträckt HELA TIDEN. Dra INTE utan håll det bara sträckt under hela tiden hästen backar och även när den har stannat. Går hästen efter det framåt, om så bara ett steg, så lätta! 

Som sagt allt handlar om att ge beröm eller eftergift vid rätt tillfälle. Det största problemet som jag ser när folk lastar sina hästar är att dom mer än ofta ger hästen eftergift vid absolut fel tillfällen. Hur vanligt är det inte att man ser personen sucka efter två timmars lastning och gå ner från rampen och vända bort hästen och ta en ny sats upp för rampen? Hur vanligt är det inte att man ser personen börja rygga hästen meter efter meter efter att den vägrar ta ett steg framåt? Allt handlar om att lära sig läsa hästens signaler. När hästen väl har tagit ett steg upp för rampen, DÅ kan ni vända bort den från transporten och gå iväg en bit. DET är att ge beröm vid rätt tillfälle! Förstår ni? Samma när man står halvägs upp för rampen och hästen tittar bort, låt den inte göra det. Fokus ska hela tiden vara FRAM!
 


Det är oerhört svårt att förklara min metod i skrift... Om ni vill ha hjälp med era hästar så skickar jag mer än gärna referenser till er från ryttare som jag har hjälpt sedan innan och som inte har problem idag! :) Jag använder mig aldrig av varken linor eller annat "fusk". Enbart kan jag använda mig av ett längre spö som en förlängd arm. Ingentind skall ske med våld!! Och ja, mina hästar lastar självklart sig själv och har aldrig några problem med stress eller nervositet inför lastning/transportåkning.

Puss på er och ni är bäst. Kramar!

Uttråkad

Jag har haft semester i två dagar nu och jag är redan uttråkad!! 😂 Det är illa... Ligger här och har verkligen ingenting att göra. Så, vad ska ja göra!?


Min hoppsadel

Jag har 5 sadlar just nu. Tre stycken Santa Cruz lepopold, efter att jag nu har sålt en av dom, annars hade jag fyra haha! Den tredje är även den till salu så hör av er om ni är intresserade!! Hade ALDRIG sålt den om Lillen inte hade växt ur den! (Så meningen är egentligen att jag ska ha två, en till Bulle och en till Lillen, så den tredje som är Lillens gamla är till för försäljning.)

Sen har jag en Santa Cruz Celine som jag fick med min bästa medryttare Anna till Pejji, som passar honom PERFEKT! Samt en Lippo Fazzino till Bulle i hoppningen som är utprovad till honom för ca tre år sedan.
 
Idag så passar den dock inte alls... Och nu sista tävlingen i Essunga när jag vann båda klasserna så hade jag Annas sadel till honom istället för Lippon... Jag har letat efter en CWD ett tag då jag är nedkärad i den sadeln, och har varit fullt inställd på att sälja min Lippo efter att jag har hittat en CWD som passar.
 
Men så slog det mig, att det går ju för tusan att byta koppjärn på den sadeln! Jag har aldrig haft en sadel där jag kan byta järn själv utan jag har alltid sålt sadlarna när dom inte passat. Så häromdagen när det slog mig, så åkte jag direkt till Hööks och köpte ett annat järn. Det han har nu är MW och det är för trångt... han är mycket mer musklad idag än vad han var när jag provade ut sadeln med sadelutprovare. Så jag köpte ett koppjärn i XW och bytte. Jag red honom i sadeln med bara ett ljust schabrak samma dag för att se hur svettmärkerna blev på schabraket och kände även med händerna hur sadeln låg (Är faktiskt grym på att känna hur sadlar ligger på hästarna, det sa tom sadelutprovaren sist när jag förklarade hur jag tyckte redan innan alla sadlar lades på hästarna och allt stämde haha!) och det blev ju HUR bra som helst!! Jämn och fin precis överallt där sadeln ligger an, så är så himla glad nu för jag har inte ridit i Lippon sen i vintras eftersom att han bara spände sig så när jag red honom i den. Så nu kan jag använda den igen och jag slipper köpa en ny sadel! Yäääy! :D
 
 

Falsterbo

Jag var ju i Falsterbo förra lördagen med Emilia! 😄 men måste säga att resan dit och tillbaka va nästan roligast... 🙄 Jag köpte inget speciellt där nere faktiskt och Emilia köpte ingenting! Har ju velat ha dom där Soft Up pro nu i två år men jag kommer inte mer än till stt jag håller dom i handen och sen lämnar ja tillbaka dom. Fy tusan va dyrt för ett par stigbyglar!! Usch. Har viktigare saker att lägga pengar på känner jag. Men kommer dom på rea för halva priset så överväger jag nog haha.

Mina fynd blev svartschampo, rtt par gympapjux till mig för 200 spänn och nya vita damasker eftersom att mina jag har nu är så trasiga så dom knappt fyller nån funktion. Alltså inget onödigt.


Kvällstur

Åh älskade Kinnarumma!! Älskar att stå på sommarbete där! Har tappat räkningen hur många år jag stått där nu på somrarna. Det började ju redan på den tiden jag bara hade Pejji!

Idag res jag ut med Johanna som fick låna Bullen! Underbar kvällstur var det. Får hoppas bara att det här vidriga vädret någon gång bestämmer sig för att försvinna och att vi får tillbaka den tropiska hettan vi hade för en månad sen... Just nu är det bara deprimerande....


Dubbelseger!!

Åh finaste Bullen! Tävlade i Essunga idag och blir man inte lyrisk när man tar hem segern ibte bara i första klassen utan i andra OCKSÅ!!? 😍😍 Två sekunders mariginal i första klassen och en sek i andra! Helt sjukt!

 

 


RSS 2.0