Dressyrtävlinga vs hopptävlingar...

Jag har ju varit ute en del på olika dressyrtävlingar nu de sista åren sen allsvenskan 2015 med Bullen när vi tävlade i lag från BRS! Då tävlade jag min första lokala dressyrtävling någonsin och VANN på nästan 70%!! Därefter så har jag legat mesterdels på 68-70% med Bulle på alla tävlingar därefter bortsett från någon på 65% som är det sämsta jag fått i LB:1...


Innan dess har jag och Bullen enbart tävlat hoppning och fått placeringar upp till 1.20m! Jag valde alltså att ställa upp då det i Brämhults RS och mina vänner i stallet inte hade tillräckligt med folk att kunna anmäla ett lag för man bör ju vara fyra personer när man faktiskt har den möjligheten.

Året därpå (2016!) var jag uppkvalad med båda hästarna pga för höga procent under året som gått och jag fick alltså inte anmäla mig med någon av mina hästar så länge det var minst div II, och ja, det fanns tyvärr ingen i stallet som var på den nivån så jag fick avstå.
Charlie SM 1.20m, DM 2008= Ett pet!
 
På en dressyrtävling är det så otroligt mycket som skiljer sig från en hopptävling! Det är inte samma stress, inte samma publik, inte samma bedömning osv...

Oavsett hur "illa" du rider i en hoppning så kan du styra igenom en riktigt bra häst runt en 1.20-bana trots att det ser förjäkligt ut och att du själv inte rider särskilt bra egentligen. Ett nedslag är ett nedslag och ger fyra fel, och ett tidsfel är ett tidsfel! Det är både för och nackdel. Hoppningen ger en 100% rättvis bedömning resultatmässigt oavsett hur illa/bra du rider! 
Vinst i LB:1 på över 71%!
 
I dressyren däremot så influerar domarens tycke mycket i poängsättningen, även om en travökning ger en 7a för 9 av 10 domare så finns det alltid en som tycker något annat. En ritt som känns SKIT kan du vinna på 70% (vilket jag gjorde i bilden ovan!) medan en annan domare i en annan tävling i samma klass som känns betydligt mycket bättre än ritten innan, kan ge dig 65% och utanför placering (vilket också hänt mig!) Det är som sagt både för och nackdelar med bedömningssporter då allt ligger i den enskilde domarens händer... 

Jag har nu hittat en otroligt duktig beridare som rider Lillis en dag i veckan nu och det är verkligen ren MAGI att se dom ihop!!!! Jag är så otroligt glad att jag hittade just honom till Lillen då det aldrig kunde bli bättre!
Jim och Lillen. Magi!
 
Första gången jag såg dom två ihop så blev jag faktiskt tårögd... Anledningen var för att jag just då såg vad Lillen egentligen har kapacitet för och egentligen kan! Han är en OTROLIGT vacker häst och så länge jag kan förvalta hans kapacietet och utveckla det han kan så kommer han inte ha några problem att starta MSVC:1, precis som jag gjort med Bulle på godkända procent.
 
 
Vi kommer ha en lokal dressyr i Brämhults RS den 30 September och då kommer Jim starta Lillen i en LB:1a, och jag ser så otroligt mycket fram emot det!! Den här höstterminen vill jag lägga all tid på Lillen och få honom att utvecklas... Anmälningarna öppnar den 16 September på TDB och det är ingen efteranmälningsavgift som krävs hela vägen fram till tävlingsdagen!

Puss på er och hoppas att ni alla mår bra! Kramar!

Kommentarer

Kommentera här.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Publiceras ej offentligt)

URL/Din bloggadress:

Skriv vad du har på hjärtat:

Trackback
RSS 2.0