Vilka förberedelser...

Gud jag kommer sova som en STOCK inatt, vilket jag gjort HELA den här veckan!!

Vi kommer ju ha en lokal dressyrtävling hos oss på Brämhults Ryttarsällskap i morgon. Och eftersom att jag är den som tävlar mest av alla så är jag naturligtvis den som tagit den tyngsta delen vad gäller domare och förberedelser...
 
Vi byggde dressyrbanan igår just för att fixa smådetaljerna idag inför morgondagen. Allt är klart nu, och jag kommer säkerligen sova bort hela helgen efter morgondagen efter alla månaders förberedelser, haha!
 
Min fina Lillen kommer delta i tävlingen i morgon!! Inte med mig, men med min bästa beridare Jim!! Hoppas Lillis verkligen sköter sig i morgon och går lika fantastiskt som han gjort med Jim den senaste tiden!
 
Bloggar inte mer idag. Hörs senare!
Puss!

Lillen

 
Sååå duktig idag. ♥️

HISS&DISS - Tävlingsanläggningar

En tävling jag varit på TVÅ gånger dessutom, för att faktiskt ge anläggningen en ny chans, var Jönköpings Ridklubb. Jag har alltså varit där två gånger och båda gångerna fick man gå in i ridhuset genom en FRUKTANSVÄRT smal dörr på långsidan av ridhuset, som egentligen är till för människor!
Inte nog med det skrev dom till och med i proppen att det är tillåtet för en hjälpreda att LEDA in ekipaget just för att ingången till banan var såpass dålig (Borde man inte ens reagera redan där!?) Jag var tvungen att ducka för att inte slå i huvudet i taket när jag var där med Lillen PLUS att han efter många om och men SLÄNGDE sig in pga att han var osäker/rädd för alla stödfångare/hinderstöd/sockerbitar osv som var placerade längs långsidan innanför sargen! Allt detta PLUS att det på tal om det var en hake längs ena öppningen så man kunde stänga dörren som jag höll på fastna i!! Hur... HUR, kan överomaren acceptera det och därmed som idag (är meeting den här helgen!) acceptera att det fortfarande är godkänt!?

Nej Jönköpings fältrittklubb är INTE en anläggning som jag kan rekommendera om ni vill ha ridbyxorna hela och undvika skador... I alla fall inte i de låga klasserna då dom inte öppnar stora porten på kortsidan för insläpp utan använder sig av personingången till läktaren för att släppa in ekipagen. Katastrof!!
En av de bättre tävlingarna och bemötandet jag varit på är däremot på Mullsjös hästsportklubb, både i hopp OCH dressyr! JÄTTE-trevliga funktionärer och bra koll och ordning och reda!!

Bara för att man har läst anläggningsskissen och vet vart man ska även om det inte finns en enda funktionär på hela tävlingen (läs Lidköpings riklubb...) Så är det ändå trevligt att på vägen se en skylt om ryttartävling och iaf ha en funktionär som hälsar en välkommen in på anläggningen... 

Jönköping och Lidköping är de anläggningarna som står lägst ner på min lista... Jönköping pga den fruktansvärda säkerhetsbrist, och Lidköping för brist på funktionärer. Vi fick gissa oss fram och parkerade helt enkelt där vi ville..Även om man vet exakt vad som gäller och hur man ska befinna sig enligt anläggningsskissen så är det som jag sa innan trevligt att ändå bli bemött inför tävlingen. Men naturligtvis kommer säkerhet ALLTID framför bemötande!! Jönköpings FK är katastrof så länge de släpper in ekipagen i de lätta klasserna genom den lilla dörren på långsidan så man måste ducka och be till gud att man inte kommer fastna i haken som spärrar dörren vid låsning! Helt sjukt att dom fått begå samma misstag två gånger...


Det var dagens hiss och diss! Vad tycker ni? Ska jag skapa en egen kategori för detta?

Vill gärna höra era åsikter!
Puss

Hoppövningstips

Alla hästar har ju en stark och en svag sida. Även vi människor har det och det påverkar naturligtvis hur vi rider våra hästar. 
Min svaga sida är högervarvet. Jag har väl inte direkt något större problem med själva varvet, men bogen lyckas oftare slinka ut och jag får för lång yttersida i högervarvet jämfört med vänster. Kan det ha att göra att jag är högerhänt och starkare i högerhanden? Varpå en stadigare och fastare yttertygel i vänstervarvet som gör att jag får hästen mer mellan hand och skänkel? Finns säker flera olika orsaker till det.
 
Det är inte bara jag som har en svag högersida, även Bullen har det. Detta medför ju såklart vissa konsekvenser när både han och jag har samma svaga sida.
 
I vänster varv, där jag får honom rakare och mellan hand och skänkel, hoppar vi även helt rakt över hindrena oavsett hur snävt eller vilken storlek på volten vi kommer ur mot hindret. Vi landar alltid där jag har planerat att landa.
 
I höger varv däremot slinker den där yttersidan ut igen, och när jag kortar upp honom med yttertygeln, ställer honom aningen utåt för att få en kortare yttersida, så blir han rak och fin. Dock spelar detta ingen roll över hinder. Jag kan komma hur rakt som helst i högervarvet, till och med utåtställd, men ändå hoppar han av snett åt vänster över ALLA språng! Avstampet är rakt, men landningen är alltid till vänster om hindret. 
 
Han har alltid gjort så, ända sedan jag köpte honom och något större problem har det inte varit. Men ska man hoppa banor på 1.40m som vi gjorde för Anna Emanuelsson för några år sedan så blev de relaterade avstånden något långa för mig, då jag hela tiden var tvungen att hålla om med underskänkeln i landningen för att trycka på lite.
 
Anledningen beror på att ju mer till vänster bakom hindret han landar, desto större båge får jag till nästa hinder där det är ett bestämt antal galoppsprång.
I andra varvet kan jag rida i samma tempo, hoppa, landa, och fortsätta i samma tempo till nästa hinder just för att jag har honom så rak. Det är otroligt egentligen att så "små" detaljer kan göra så mycket.

 

😄👌🏼 #holsteiner #gymnastikhoppning #CharlieSM

Ett inlägg delat av Nathalie Safko (@nathaliesafko) Okt 1, 2016 kl. 8:19 PDT

 
Men för att jobba mer på "problemet" i högervarvet över hinder så är detta något jag ibland gör när jag hoppar hemma. Att lägga en bom snett så på vänster sida gör att hästen av ren naturlighet flyttar sig lite åt höger över språnget, och man kan då utnyttja det till att få hästen så rak som möjligt. 
 
 
Ju mer man flyttar upp den vilande bommen på hindret, desto mer kommer hästen dra sig åt höger i språnget. Allt är avgörande hur mycket du känner din häst och hur mycket du behärskar att ge dig på nya typer av övningar som har en betydelse för din ridning. 

Man ska naturligtvis INTE bara lägga upp bommar sådär hur som helst om man verkligen inte vet eller kan syftet med det eller vad man vill få ut av sin träning. Ta hjälp av tränare i första hand om du är osäker!

Hoppas ni förstod vad jag menade!
Puss!

Min största kärlek...

Idag, just idag är det 100 dagar sedan min älskade bästa vän lämnade mig... 100 dagar av sorg, tomhet, gråt, förtvivlan, ensamhet och förvirring... Jag kan fortfarande idag inte förstå att den som jag levt med, betytt mest, räddade mitt liv när jag hade anorexia, mådde som sämst och var mitt ALLT faktiskt försvann för alltid...
Bara sådär, just dagen efter jag kollade hans tänder och tandläkaren sa att det inte behövde göras någonting för att han hade så fina tänder för sin ålder... Jag är förstörd, förkrossad, tom...

Visst... Jag har börjat lära mig hantera sorgen, men jag är förstörd för alltid. Förstörd för att den som betytt ALLT för mig lämnat mig...
 
 
 
Jag fick 14 fantastiska år tillsammans med dig älskling... 14 år av mitt liv som verkligen betydde något speciellt och som gjorde att jag vaknade varje dag med ett leende för att få träffa dig.

Du hade en lika trasslig barndom som mig... Inte för att jag inte har dåliga föräldrar, jag har VÄRLDENS BÄSTA mamma och pappa!!! Dom betyder ALLT för mig!! Hela min familj betyder allt, men i mitt sjukdomsläge då var det bara min älskade Pompeji som kunde hjälpa mig... 
 
 
Jag kan verkligen inte beskriva hur mkt jag saknar dig älskling... Jag förstår inte hur man kan säga att man älskar dig häst eller att den betyder allt, när man nästa dag kan lägga ut hästen på annons... 

Du, just DU, betyddet ALLT för mig, och även om jag hade blivit erbjuden en halv miljon för dig så hade jag aldrig någonsin sålt dig!!!! Jag hade aldrig gjort mig av med den som gjorde livet värt att leva.

Tack för alla FANTASTISKA år med dig älskling... Du vet att du alltid kommer finnas i mitt hjärta och jag kommer ALDRIG glömma dig. Kommer alltid berätta om dig och föra din själ vidare. Vi ses snart igen.

Jag älskar dig!
 
 
 

Tandläkare!

Ja som senaste inlägget beskrev så tyckte jag ju inte att Bullen tog bettet riktigt och gick så som han brukar... Och under veckan när jag gav honom en morot så tuggade han jättekonstigt! Jag tog ut hans tunga åt sidan och kände på tänderna, och jag tyckte personligen att dom var vassa, så jag bokade akuttid för tandläkare dagen efter. Det var inte ens ett år sedan jag kontrollerade tänderna på honom!!
 
Sagt och gjort! Det visade sig att han var vass lite här och var och var en del att fixa, vilket åtgärdades direkt. Skönt att det blev gjort och att han mår bra i munnen igen! Är verkligen inte den som drar ut på tiden eller struntar i hästarnas hälsa, för den kommer ALLTID först!!! Hellre att man ringer ut veterinären en gång för mycket än för lite!! Jag kan väl tycka att tänderna inte borde varit den primära anledningen till varför han gått så dåligt sista tiden... Men ja det var ju uppenbarligen det....

På eftermiddagen red jag honom en stund i paddocken för att se hur han kändes, och han var heeeelt sig själv igen!! Pampiga underbara snygga Bullebus!! TÄNK om han hade gått så på tävlingen!   Men det struntar jag faktiskt i nu. Det viktigaste är att jag hittade orsaken och att det är löst nu! 
 
 

BULLE! ♥️ Ramirado - Cor de la Bryére #blackbeauty #holsteiner #jumpinghorse #dressyr

Ett inlägg delat av Nathalie Safko (@nathaliesafko) Sep 7, 2017 kl. 11:51 PDT


Men vaaa!

Okej vart försvann alla mina inlägg!? Jag försökte sortera upp mina publiceringade inlägg i olika mappar för att ta bort dom "onödiga" mapparna jag skapat genom tiderna, men ja det gick väl sådär... SUCK! Råkade visst ta bort flera inlägg jag skrivit sedan tidigare på grund av det...
Iaf, kortfattat igen eftersom att jag tagit det innan...
 
Tävlade förra helgen med Bullen i Ulricehamn. Gick väl sådäääär och han kändes inte så stadig som han brukar. Min vän Jenny skulle även vara där med sin medryttare som tävlar hennes häst i dressyr, då både Jenny och jag är hoppryttare egentligen. Dock fick medryttaren förhinder och jag fick frågan av Jenny veckan innan om JAG ville starta hennes pålle istället då jag ändå skulle vara där och starta samma klass. Söta henne alltså!! 😍 Såklart jag tackade ja och var sååå glad över det förtroendet trots att jag aldrig ridit hästen!!

Med Bullen fick jag SKITRESULTAT!! 🙉 Haha alltså det är det hittills sämsta jag ridit på... 64,4%! HAHAH alltså det är nästan pinsamt... Jag brukar rida på 68-70% på honom!! Men ja jag kan erkänna att ritten kändes inte hundra, men hallå 64... 🙄
 
Jag är verkligen inte den som överskattar mig själv och tycker jag är bättre än alla andra, men faktiskt så kändes Bullens ritt helt okej. Och en helt okej ritt på honom anser jag ligga runt 66-67%. En BRA ritt på över 70%, och det tyckte jag inte att det var den dagen naturligtvis men hade dock inte väntat mig så usla procent...
 
Med Jennys vackra häst däremot så blev vi andraplacerade!! 🏆🥈 Helt galet med tanke på att jag åkte förbi Jenny samma vecka och provade henne för att bara känna lite på henne! En helt FANTASTISK häst och fruktansvärt pampig med en exteriör som gör att hon naturligt hamnar i perfekt form! Jag vågade ju inte pressa henne 100% eftersom att jag inte känner henne, och hellre att få en liiiten ökning än att få ett byte. 
 
Cagancho - Cardento. Sto född 2007. Ägare: Jenny Jareteg!

Alltså är hon inte bedårande!?  
TACK goa underbar Jenny för frågan och förtroendet att starta din fina häst!! ♥️
 

RSS 2.0