Hoppövningstips

Alla hästar har ju en stark och en svag sida. Även vi människor har det och det påverkar naturligtvis hur vi rider våra hästar. 
Min svaga sida är högervarvet. Jag har väl inte direkt något större problem med själva varvet, men bogen lyckas oftare slinka ut och jag får för lång yttersida i högervarvet jämfört med vänster. Kan det ha att göra att jag är högerhänt och starkare i högerhanden? Varpå en stadigare och fastare yttertygel i vänstervarvet som gör att jag får hästen mer mellan hand och skänkel? Finns säker flera olika orsaker till det.
 
Det är inte bara jag som har en svag högersida, även Bullen har det. Detta medför ju såklart vissa konsekvenser när både han och jag har samma svaga sida.
 
I vänster varv, där jag får honom rakare och mellan hand och skänkel, hoppar vi även helt rakt över hindrena oavsett hur snävt eller vilken storlek på volten vi kommer ur mot hindret. Vi landar alltid där jag har planerat att landa.
 
I höger varv däremot slinker den där yttersidan ut igen, och när jag kortar upp honom med yttertygeln, ställer honom aningen utåt för att få en kortare yttersida, så blir han rak och fin. Dock spelar detta ingen roll över hinder. Jag kan komma hur rakt som helst i högervarvet, till och med utåtställd, men ändå hoppar han av snett åt vänster över ALLA språng! Avstampet är rakt, men landningen är alltid till vänster om hindret. 
 
Han har alltid gjort så, ända sedan jag köpte honom och något större problem har det inte varit. Men ska man hoppa banor på 1.40m som vi gjorde för Anna Emanuelsson för några år sedan så blev de relaterade avstånden något långa för mig, då jag hela tiden var tvungen att hålla om med underskänkeln i landningen för att trycka på lite.
 
Anledningen beror på att ju mer till vänster bakom hindret han landar, desto större båge får jag till nästa hinder där det är ett bestämt antal galoppsprång.
I andra varvet kan jag rida i samma tempo, hoppa, landa, och fortsätta i samma tempo till nästa hinder just för att jag har honom så rak. Det är otroligt egentligen att så "små" detaljer kan göra så mycket.

 

😄👌🏼 #holsteiner #gymnastikhoppning #CharlieSM

Ett inlägg delat av Nathalie Safko (@nathaliesafko) Okt 1, 2016 kl. 8:19 PDT

 
Men för att jobba mer på "problemet" i högervarvet över hinder så är detta något jag ibland gör när jag hoppar hemma. Att lägga en bom snett så på vänster sida gör att hästen av ren naturlighet flyttar sig lite åt höger över språnget, och man kan då utnyttja det till att få hästen så rak som möjligt. 
 
 
Ju mer man flyttar upp den vilande bommen på hindret, desto mer kommer hästen dra sig åt höger i språnget. Allt är avgörande hur mycket du känner din häst och hur mycket du behärskar att ge dig på nya typer av övningar som har en betydelse för din ridning. 

Man ska naturligtvis INTE bara lägga upp bommar sådär hur som helst om man verkligen inte vet eller kan syftet med det eller vad man vill få ut av sin träning. Ta hjälp av tränare i första hand om du är osäker!

Hoppas ni förstod vad jag menade!
Puss!

Kommentarer

Kommentera här.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Publiceras ej offentligt)

URL/Din bloggadress:

Skriv vad du har på hjärtat:

Trackback
RSS 2.0